DE CE ORIGINEA ROMÂNEASCĂ A ACESTOR SAVANȚI ESTE UN SECRET PENTRU PUBLIC ?

Deseori în istoria glorioasă a științei românești nume de geniu ale acestei nații au fost umbrite de către presa internațională care a vrut să fure românilor, neam bătut de soartă, gloria unor mari invenții. De la frații Wright, care au „furat” primul zbor de la Traian Vuia, „istoricii străini” în fapt agenți ai unor puteri mondiale, au trecut în umbră originile românești ale următorilor oameni de geniu români:

Nicolae Teslea

tesla1

Probabil cel mai faimos caz, Nicolae Teslea s-a născut la 10 iulie 1856, în actuala Croație, localitatea Smiljan, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici, o româncă care purta tricolorul în păr zi de zi.

Deși a fost cea mai luminată minte a secolului XXI, inventând curentul wireless și tunul Teslea, Nicolae nu a uitat niciodată că este român, și mai ales Ortodox. Nu vorbea des despre originile sale, dar a avut mai multe răbufniri în fața presei în timpul „războaielor” purtate cu Thomas Edison (n. Tibor Arpad Edvarson) pe care l-a făcut „bozgor împuțit”.

Liviu Pastor

louis-pasteur-11

Născut pe 27 decembrie 1822 în Franța într-o familie de văcari-tăbăcari români săraci aduși de boierul Montebaron din Hunedoara să restaureze un chateau din Jura, Franța, tatăl Ion Iosif Pastor și-a modificat numele într-unul franțuzesc pentru ca fiul lui să poată prindă un loc la Școala Normală Superioară.

Liviu Pastor era chinuit de consumul de lapte, pe care trebuia să îl bea la insistențele tatălui său, „că așa beam în Hunedoara și mă făcui ficior puternic, na!” Liviu a început să fiarbă laptele cu mămăligă și a observat că nu se mai strică și nu îi mai dă dureri de burtă.

Asta a condus la descoperirea procedurii pasteurizării, un procedeu industrial deosebit de important pentru distribuirea lactatelor pe piață.

Goțlib Daimlăr

gottlieb-daimler-1

Evreu român născut și crescut în mahalalele Bucureștene, în copilărie Goțlib Daimlăr trebuia să împingă o roată imensă la Moara lui Assan cu ajutorul unui măgar pe care l-a numit Otto.

A fugit în imperiul Austro-Ungar în 1872 unde a inventat ciclul Otto, pe care, de rușine și pentru a evita expunerea la public, l-a atribuit unui austriac necunoscut „Nikolaus Otto” deși era în fapt denumit după numele măgarului său.

În 1863 a început să lucreze cu un neamț get-beget Wilhelm Maybach cu care au făcut un motor foarte eficient, care din păcate a fost brevetat de Karl Benz. Mai tărziu toți au devenit prieteni și au făcut mașinile azi cunoscute ca Mercedes-Benz iar pentru oameni și mai bogați, Maybach.

Alexandru Graham Beliu

graham

Născut în 1847 în Edinbrugh, Scoția, tatăl său a fost un lucrător la gaterul din Sinaia iar mama sa o scoțiancă care a stat 5 ani în România să predea engleză Regelui Carol.

Prima invenție a tânărului Alexandru a fost pâinea graham, pe care a făcut-o din pleavă de la moara scoțiană a clanului McSunder. Pentru a comunica cu alte clanuri pe plaiurile scoțiene Alexandru Beliu a inventat telefonul, un aparat care pe vremuri funcționa cu fire și stătea pe o piesă de mobilier (nu era portabil).

Alin Țuring

alan-turing

Denumit „părintele calculatoarelor”, Alin Țuring s-a născut în 23 iunie 1912 în Brăila, tânărul fiind ostracizat de comunitatea de brăileni pentru că era homosexual. A emigrat în Anglia, unde a studiat la Universitatea Politehnică și apoi a fost recrutat de spionajul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a decoda mașina Enigma, folosită de germani pentru a transmite mesaje codate.

Deși codurile pentru Enigma au fost furate de un prieten (și posibil fost iubit) brăilean care a trădat regimul Antonescu, ca să justifice „spargerea codurilor” și să își protejeze prietenul Alin Țuring a trebuit să inventeze un calculator.

A fost castrat chimic fiindcă nici în Anglia nu erau tolerați homosexualii. La 60 de ani mai târziu guvernul britanic și-a cerut scuze pentru castrare dar nu a recunoscut că era român.

sursa: cotidianzilnic.ro

loading...

You may also like...

4 Responses

 1. tiberiu spune:

  În primul rând pentru că EI nu au ţinut la originea lor românească. Ba unii chiar au ascuns-o sau au renegat-o! N-a „furat” străinătatea identitatea nimănui, fiţi liniştiţi! Cei care s-au considerat români au avut grijă ca acest lucru să se cunoască. Apropo, ştiţi de ce mulţi, foarte mulţi români care sunt astăzi stabiliţi în străinătate îşi ascund originea românească?

  • george spune:

   Si-au ascuns origine ptr ca si atunci si acum a fi roman inseamna ,cu ghilimelele de rigoare hot,tigan ipocrit etc.Mai ales acum cand multi conationali ne reprezinta asa cum ne reprezinta…din pacate.

 2. George spune:

  I am equally proud of my Serbian origin and my Croatian fatherland.
  Nikola Tesla – Telegram to Croatian Leader Dr. Vlatko Macek (25 May 1936)

 3. Iosif Boda spune:

  Unde esti tu Tepes doamne! Ca punind mina pe ei, Sa-i imparti in doua cete: In smintiti si in misei! Pai: 1. „a fost cea mai luminată minte a secolului XXI”??? pai sec XXI abia a inceput! Sau s-a si terminat si noi astia „stupid people” n-am aflat? 2. „inventând curentul wireless”….pai, acum mii si milioane de de ani in urma nu erau fulgere, trasnete? A trebuit sa inventeze Tesla curentul „wireless” ca sa poti fi trasnit? 3. Si rusii, si slovacii, si turcii, si austriecii, si sirbii, etc au avut treaba cu „bozgorii imputiti”! Da’ erau romani! 4. Fiul unui preot ortodox…pai preoti ortodocsi in afara de tarile slave sunt si-n Israel si-n Grecia…I-i facem ceteteni romani? 5. Mai bine am pomeni de Ion Prazu care a lasat ca planta ce-i poarta numele sa ajunga simbolul Tarii Galilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *